De Behandeling: slap aftreksel van eerste deel
2 mins read

De Behandeling: slap aftreksel van eerste deel

De Behandeling is het vervolg op Het Programma, het eerste deel van The Program-trilogie. Het was al een poosje geleden dat ik het Programma heb gelezen en dat boek had een indruk op me achter gelaten, dus toen ik de kans kreeg om deel 2 te lezen, was ik erg enthousiast. Helaas verdween dat enthousiasme na het lezen van dit boek.

The Program-triologie gaat over Sloane, die continue leeft met de angst om opgenomen te worden door het Programma, een organisatie die is opgericht om de epidemie van depressie onder jongeren te bestrijden. Nadat ze in het eerste deel is ontsnapt aan het Programma, dat er nogal bijzondere behandelmethoden op na houdt, is het nu aan haar en James om de ware aard van het Programma aan de wereld te laten zien.

Suzanne Young weet de vlotte schrijfstijl van deel 1 vast te houden, waardoor je de bladzijden snel kunt omslaan. Maar direct in het begin van het boek stoort de opbouw van de dialogen: de karakters reageren niet realistisch genoeg op elkaar. Sloane krijgt bijvoorbeeld vrijwel direct een hekel aan één van de rebellen die ze ontmoet, terwijl daar niet een hele duidelijke aanleiding voor bestaat. De band tussen deze twee karakters ontwikkelt zich vervolgens onduidelijk en schokkerig.

Daarnaast gebeurt er te weinig gedurende het verhaal. Er komt wel nieuwe informatie ten tafel over het ontstaan van de epidemie, maar de uitleg is nog steeds onbevredigend en niet voldoende om enthousiast te blijven lezen. Wellicht komt dit omdat er heel veel aandacht uit gaat naar de relatie tussen Sloane en James, en Sloane en de andere karakters, waar tevens ook een hele ongemakkelijke driehoeksverhouding in ontstaat; mijn interesse lag waarschijnlijk meer bij de uitwerking van de epidemie en de manier om die te gaan verhelpen.

Helaas was De Behandeling geen waardige opvolger voor het eerste deel van de triologie. Het eerste deel drijft op een combinatie van fascinatie en afschuw voor het Programma, maar door een gebrek aan focus hierop in dit deel ontbreekt de werkelijke spanning. Voor wie houdt van liefdesdriehoeken en de bijkomende perikelen zou dit boek wellicht nog wel interessant kunnen zijn. De vraag blijft nu of het derde deel dan wellicht de verwachtingen nog waar zal maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *