The Glittering Court: van glitter en glamour naar goudzoeken
2 mins read

The Glittering Court: van glitter en glamour naar goudzoeken

The Glittering Court vertelt het verhaal van Adelaide, een jonge vrouw die een gedwongen huwelijk ontvlucht door van plaats te ruilen met haar dienstmeisje. Zo komt ze terecht bij de organisatie The Glittering Court, een groep die jongedames van lage komaf klaar probeert te stomen voor een huwelijk in de koloniën, waar mannen zitten te springen om vrouwen met een enigszins degelijke opleiding.

Als je van boeken zoals The Selection (Kiera Cass) houdt, dan zal dit boek ook zeker bij je in de smaak vallen. Het toont een afwisseling van het overdadige hofleven, eenvoudiger edelliedenleven en zelfs het simpele leven van een goudzoeker, maar met de statigheid van een echte edelvrouwe. Het boek is bij vlagen spannend, dan weer romantisch, en staat bol van intrige én de wens om je eigen pad te kunnen kiezen.

En dat laatste is misschien direct een punt waar ik mijn vraagtekens bij zet. Adelaide probeert een gedwongen huwelijk te ontvluchten, maar rolt feitelijk van het ene gedwongen huwelijk in het volgende door de werkwijze van The Glittering Court: na haar opleiding is ze verplicht met één van de mannen te trouwen die haar na het seizoen in Cape Triumph een aanzoek doen. Doet ze dat niet, dan moet ze naar het armenhuis. Persoonlijk had ik wellicht liever nog een sterkere keuze willen zien van een vrouw die gewend is haar hele leven te doen wat een ander haar zegt, iets wat nog meer bij haar eigen wensen past. Dit kan puur smaak zijn.

Daarnaast is nog een puntje van kritiek dat het lastig is om hoogte te krijgen van Adelaide’s twee beste vriendinnen. De karakters lijken allemaal goed uitgewerkt, maar het is duidelijk dat deze twee meiden een eigen motief hebben, wat in dit boek niet meer naar voren komt. Mijn hoop is dat dit in deel twee (Midnight Jewel) goed uitgelegd gaat worden, maar ik had dat liever direct hier gezien.

Richelle Mead heeft overigens een prettige schrijfstijl, recht door zee met weinig poespas. Dit maakt het boek makkelijk om te lezen en het is dus ook zeker een aanrader voor mensen die graag even een makkelijk werk tussendoor willen lezen. Als je fan bent van de “prinsessenstroming” binnen het Young Adult – genre, zou ik je deze zeker willen aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *