5 manieren om te lezen tijdens je backpackreis
Enkele dagen geleden kwam ik thuis van een geweldige backpackreis door Europa. Mijn man en ik hebben bijna 3600 kilometer afgelegd met de trein en onze tent, die in de gigagrote rugzak op onze rug mee ging. Ik vind het werkelijk een heerlijke manier van reizen. Je krijgt in korte tijd veel van de wereld mee en het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je rugzak op je rug te slingeren en in de trein of misschien het vliegtuig te stappen (oké, misschien kost dat wel iets meer moeite dan ik hier insinueer, maar je snapt vast wat ik bedoel). De wereld ligt voor je open.
Maar als rasechte boekenwurm was er een ingewikkeld vraagstuk om te beantwoorden voor vertrek: hoe neem je voldoende leesvoer mee? Want je backpack biedt nooit voldoende ruimte voor alle boeken die tijdens zo’n trip wilt lezen. En zelfs als het past, dan is het gewicht van al die hardcovers veel te groot om prettig mee te kunnen reizen. Hoe blijf je dan lezen tijdens je reis? Ik leg het je uit in dit artikel!
1 E-Books
Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende optie. Een e-reader heeft alles wat je als backpacker wilt: lichtgewicht en klein formaat om mee te nemen, en je kunt eindeloos veel boeken meenemen zodat je altijd iets te lezen hebt. Het enige nadeel? Als je, zoals ik, niet lang kunt lezen op een scherm, dan is deze optie misschien minder geschikt.
2 Luisterboeken
Een andere goede optie is het downloaden van een luisterboek-app. Dit kan gewoon op je telefoon, dus je hoeft er niks extra’s voor mee te nemen. Nadeel: je telefoon gaat er wel snel leeg van. Maar als je zonnepanelen of een goede powerbank bij je hebt, kun je zelfs onafhankelijk van stopcontacten alle verhalen tot je nemen. Perfect voor lange treinritten of vliegreizen. Veel apps zoals bijv. Storytel of Nextory hebben zelfs een gratis proefmaand, dus je kunt het in ieder geval gratis uitproberen.
3 Bookazines
Misschien heb je ze wel eens in de supermarkt zien liggen: bookazines. Het zijn volledige boeken in tijdschriftvorm. Lichtgewicht om mee te nemen, en ze zijn vaak ook erg goed geprijsd. Je kunt ze na lezen onderweg doorgeven aan een medereiziger, of in het ergste geval bij het oud papier doen voor recycling. Nadeel is wel dat het vaak alleen maar thrillers zijn die in bookazine vorm worden uitgebracht, dus hiermee kun je helaas je innerlijke fantasy- of sf-fanaat niet voeden.
4 Dwarsliggers
Kun je niet zonder een fysiek boek, maar wil je niet al te veel ruimte in je backpack opofferen? Dan zijn Dwarsliggers een goede optie. Dit zijn hele kleine boekjes, gedrukt op dun papier, die naar boven openslaan in plaats van naar de zijkant. Veel populaire titels zijn als Dwarsligger uitgebracht. Helaas zijn de fantasy- en sf-titels beperkt, maar als je goed zoekt, kun je er wel een paar vinden.
5 Het uitwisselbare pocketboek
Zijn bovenstaande opties niet geschikt voor je of wil je écht heel graag een normaal fysiek boek mee, dan is er ook nog altijd de pocket. Er zijn een hele hoop die relatief klein zijn en ook nog een acceptabel gewicht hebben. Als je je pocket uit hebt, kun je proberen om deze onderweg te ruilen met een medereiziger, of om te ruilen in een minibibliotheek, die je tegenwoordig onderweg steeds meer tegen komt. Nadeel: je moet eigenlijk wel weer afstand doen van je boek voordat je een volgend boek kunt oppikken. Het ruilen werkt ook eigenlijk alleen als je in het Engels leest, want je kunt er niet vanuit gaan dat alle reizigers die je onderweg tegen komt ook Nederlands lezen.
Mijn keuze
Wat heb ik zelf dan uiteindelijk gekozen tijdens mijn trip? Het plan was om voor optie 5 te gaan, dus ik had een prachtige pocket besteld, speciaal om mee te nemen (ik lees normaliter altijd liever hardcovers). Maar, zoals Alice (van Alice in Wonderland) zegt: “Dat is nou het probleem met mij, ik geef mijzelf zeer goed advies, maar volg het zelden op…” Dus in plaats van Once Upon A Broken Heart achter te laten in een minibieb, bleef deze keurig in mijn tas zitten en verzamelde ik gaandeweg nog een aantal pockets… Mijn rug was me daar niet dankbaar voor, maar de boeken waren wel erg leuk 😉.