De erfenis: veel puzzels en intrige
2 mins read

De erfenis: veel puzzels en intrige

Avery heeft een moeilijk leven. Sinds de dood van haar moeder woont ze bij haar halfzus Libby, en ze heeft de grootste moeite om rond te komen. Haar voorzichtige dromen voor na het eindexamen helpen haar om overeind te blijven. Op een dag ontvangt ze een vreemde brief, gebracht door een vreemde man, die haar maant om naar het Hawthorne huis te vliegen. Eénmaal daar blijkt dat Tobias Hawthorne haar het grootste deel van zijn kapitaal heeft nagelaten. Er is echter wel één voorwaarde: Avery moet minstens een jaar bij de Hawthornes wonen. De vier Hawthorne-broers maken het haar dan ook niet makkelijk: niemand snapt waarom Avery de erfenis heeft gekregen. Dat is de start van een ingewikkelde puzzel, die misschien naar het antwoord op die vraag leidt…

Puzzels in het Nederlands

De erfenis van Jennifer Lynn Barnes is een boek dat je makkelijk oppakt en door de toegankelijke schrijfstijl ook binnen de kortste keren hebt uitgelezen. De vraag waarom Avery de erfenis heeft gekregen, intrigeert je ook als lezer – bij elke pagina die je omslaat, hoop je het antwoord op die vraag te ontdekken. De auteur maakt je het daarbij niet makkelijk want de puzzels die Avery zelf moet oplossen, zijn ingewikkeld. Helaas merk je hierbij ook het probleem met vertaalde puzzels. Sommige puzzels, vooral de talige puzzels, werken minder goed in het Nederlands dan dat ze waarschijnlijk in het Engels deden en daarom is het soms lastig om de boodschap van een puzzel te doorgronden.

Intrigerende personages

Voor wie meer voor het verhaal komt dan voor de puzzels is dat uiteraard geen probleem. Het boek staat namelijk bomvol interessante karakters. Met name de Hawthorne-broers zijn intrigerend. Wel is het jammer dat de onderlinge relaties tussen de broers niet volledig uit de verf komen, en helaas blijven de broers ook enigszins eendimensioneel. Dat helpt echter wel om ze goed uit elkaar te kunnen houden. Ook de moeder van de jongens is een interessant karakter:

Sky gaf haar zoon een klopje op zijn wang. “Omkoping. Dreigementen. Uitkoping. Lieverd, je bent een echte Hawthorne.”

Uit: De erfenis, Jennifer Lynn Barnes

Als lezer vraag je je direct af waarom zij is geworden zoals ze is. Helaas geeft het boek daar verder geen uitleg over. Kort samengevat: de mensen zijn zo interessant dat de informatie die je over ze krijgt niet voldoende is, een sterk en een minder sterk punt tegelijkertijd.

Lekker doorlezen

De spanningsboog in het boek is zeker goed opgebouwd en zorgt ervoor dat je niks liever wilt dan doorlezen. Het einde komt daarom ook veel te snel en het is maar goed dat er ook al een tweede deel en een derde deel van bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *